24 listopad 2023

Unibep laureatem Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP

Fot. Przemysław Keler/KPRP

23 listopada 2023 r. na Zamku w Łańcucie odbyła się Gala XXI edycji Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP, której celem jest wspieranie polskich przedsiębiorców i wyróżnienie najlepszych. Unibep SA zwyciężyła w kategorii Odpowiedzialny Biznes. Dyplom i statuetkę z rąk Prezydenta Andrzeja Dudy odebrał Leszek Gołąbiecki, Wiceprezes Zarządu Unibep. – Sukces biznesowy idzie w parze z troską o otaczający nas świat i to potwierdza otrzymana Nagroda Gospodarcza Prezydenta RP – powiedział Leszczek Gołąbiecki, Wiceprezes Zarządu Unibep SA.

- To niezwykłe wyróżnienie, które nie tylko cieszy nas jako zespół, ale również stanowi potwierdzenie naszych wysiłków i zaangażowania w działania zgodne z ideałami odpowiedzialnego biznesu. Przez lata w Unibep kładliśmy szczególny nacisk na rozwijanie działań CSR, które z czasem przybrały szerszą formę – strategii ESG. Uwzględnia ona nie tylko nasze cele biznesowe, ale również wpływ naszych działań na społeczeństwo, środowisko oraz naszych pracowników. Nasze zaangażowanie w sprawy społeczne to również sposób na budowanie więzi z naszymi klientami i partnerami biznesowymi. Jesteśmy przekonani, że w dzisiejszej rzeczywistości sukces biznesowy nie może wydarzyć się bez poszanowania dla ludzi i środowiska. Otrzymana nagroda jest tego potwierdzeniem i jeszcze bardziej mobilizuje nas do dalszego działania na rzecz odpowiedzialnego biznesu – powiedział Leszczek Gołąbiecki, Wiceprezes Zarządu Unibep.

DSC 3519

Prezydent Andrzej Duda wręcza Nagrodę Wiceprezesowi Unibep Leszkowi Gołąbieckiemu (Fot. Przemysław Keler/KPRP)
XXI edycja Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP

Podczas Gali XXI edycji Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP wyróżnienia zostały przyznane w pięciu kategoriach głównych: Lider MŚP; Narodowy Sukces; Międzynarodowy Sukces; Odpowiedzialny Biznes; Firma Rodzinna oraz w dwóch kategoriach specjalnych: Badania+Rozwój i STARTUP_PL. Prezydent RP Andrzej Duda przyznał również dodatkową Nagrodę Indywidualną oraz Nagrodę Specjalną.

– Nie mam żadnych wątpliwości, że rozwój Rzeczypospolitej w dużym stopniu zawdzięczamy przedsiębiorcom. Dziękuję za Państwa wkład w ten rozwój. Dziękuję za reprezentowanie naszego kraju na zewnątrz, za odwagę i znakomite działanie – mówił Prezydent Andrzej Duda do nagrodzonych.

Nagroda Gospodarcza Prezydenta RP przyznawana jest raz do roku. W ten sposób Prezydent uhonorowuje przedsiębiorstwa, które przyczyniają się do rozwoju gospodarki narodowej, przestrzegają zasad odpowiedzialnego biznesu, promują pozytywny wizerunek Polski oraz stanowią wzór funkcjonowania dla innych firm.

Kandydatów do Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP mogą zgłaszać najważniejsze w kraju stowarzyszenia gospodarcze, organizacje branżowe, izby gospodarcze, uczelnie, urzędy marszałkowskie i związki samorządowe. Unibep został zgłoszony przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

Wideorelacja z wydarzenia oraz lista nagrodzonych znajduje się TUTAJ.

Unibep ze Srebrnym Listkiem CSR POLITYKI

Nagroda Gospodarcza Prezydenta RP w kategorii Odpowiedzialny Biznes to kolejne wyróżnienie, które Unibep otrzymał za swoją dotychczasową działalność. W czerwcu 2023 r. tygodnik POLITYKA, firma Deloitte oraz Forum Odpowiedzialnego Biznesu wyróżnili polskich liderów ESG w ramach zestawienia Listków CSR POLITYKI. Unibep – jako laureat Srebrnego Listka – potwierdził, że jest organizacją, która wdraża już wysokiej jakości rozwiązania i ujawnia informacje związane ze swoją działalnością w obszarze ESG.

Więcej informacji TUTAJ.

Strategia ESG Grupy Unibep

W grudniu 2022 Rada Nadzorcza Grupy Unibep przyjęła dokument pn. „Strategia ESG. Perspektywa 2023-2025”. Dokument oparty został na pięciu celach strategicznych:

1. Ograniczenie wpływu na środowisko w całym łańcuchu wartości, minimalizowanie ryzyka środowiskowego i upowszechnianie działań dających szanse na zrównoważoną działalność.
  2. Zapewnienie bezpiecznych i satysfakcjonujących warunków pracy.
  3. Budowanie relacji i rozwój kultury organizacyjnej uwzględniającej ideę zrównoważonego rozwoju.
  4. Upowszechnianie uniwersalnych praw człowieka wśród interesariuszy.
  5. Etyka w działaniu.

Każdemu z celów przypisane zostały zobowiązania, ambicje i mierniki. Zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z pełną treścią dokumentu na stronie unibep.pl w zakładce pn. ESG: TUTAJ.

Fot. Przemysław Keler/KPRP