02 grudzień 2022

Wybudujemy Lune de Malta w Poznaniu

Generlany Wykonawca spółka Unibep wybuduje osiedle mieszkaniowe dla Bouygues Immobilier Polska w Poznaniu – Lune de Malta. Wartość kontraktu wynosi około 85,6 mln zł netto. Będzie to druga inwestycja mieszkaniowa realizowana przez ten duet. W wyniku wcześniejszej współpracy firm powstał kompleks mieszkaniowy „Wileńska Express” w Warszawie.

– To zaszczyt po raz kolejny znaleźć się wśród generalnych wykonawców budujących dla Bouygues Immobilier, międzynarodowego i dobrze rozpoznawalnego dewelopera, który promuje budownictwo wysokiej jakości przyjazne środowisku. Jednocześnie bardzo cieszy mnie fakt, że dzięki wygrywaniu tak dużych projektów Unibep może budować swoją pozycję jednego z wiodących generalnych wykonawców kubatury na rynku poznańskim – mówi Leszek Gołąbiecki, prezes Unibep SA. – Trzymam kciuki za oba zespoły pracujące na placu budowy Lune de Malta i już teraz jestem przekonany, że to będzie solidna i warta uwagi inwestycja na rynku mieszkaniowym – dodaje.

Zadanie polega na realizacji kompleksu budowlanego o charakterze mieszkalno-usługowym. W dwóch budynkach o wysokości sześciu kondygnacji nadziemnych znajdzie się 226 lokali mieszkalnych, trzy lokale usługowe oraz 334 miejsca parkingowe w garażu podziemnym.

Deweloper wyposaży inwestycję w ekologiczne rozwiązania takie jak logotermy umożliwiające ograniczenie zużycia energii i dające mieszkańcom kontrolę nad regulacją oraz sposobem korzystania z ciepła, czy windy z możliwością funkcji odzyskiwania energii, która zostanie przeznaczona do zasilenia części wspólnych. Na dachu budynku znajdzie się zieleń ekstensywna, a na zewnątrz – stacja ładowania samochodów elektrycznych. W hali garażowej mieszkańcy będą mogli zostawić rowery w specjalnych boksach. Na terenie osiedla pojawią się także wózkownie i stojaki na rowery. Zainstalowany zostanie też monitoring.

– Lune de Malta wybuduje firma z ugruntowaną pozycją i doświadczeniem w realizacji osiedli mieszkaniowych. Z Unibep współpracowaliśmy już wcześniej w Warszawie. Firma była generalnym wykonawcą naszej inwestycji Wileńska Express, nominowanej do Nagrody Architektonicznej Prezydenta m.st. Warszawy. To zdecydowanie dobry prognostyk dla nowego projektu – mówi Adam Skóra, dyrektor oddziału Bouygues Immobilier Polska w Poznaniu.

Wejście w życie umowy oraz rozpoczęcie prac budowlanych uzależnione jest od otrzymania polecenia rozpoczęcia robót, co powinno nastąpić do końca lutego 2023 r. Przewidziany termin zakończenia inwestycji to II kwartał 2025 r.

– Podpisanie tego kontraktu to kolejny ważny krok w kierunku wzmocnienia obecności naszej firmy na rynkach poza Warszawą – podkresla Krzysztof Foder, dyrektor regionalny Bouygues Immobilier Polska. – To także dowód na skuteczną realizację naszych celów biznesowych i założeń inwestycyjnych mimo trudniejszych aktualnie warunków rynkowych – dodaje.

BI 1

Osiedle w pobliżu Malty z własnym boiskiem wielofunkcyjnym i strefą relaksu

Obok budynków Lune de Malta na poznańskim Nowym Mieście, przy ul. Milczańskiej, powstanie zielona strefa relaksu z blisko setką drzew, boiskiem wielofunkcyjnym do gry w piłkę i placem zabaw.

– Lune de Malta to osiedle, na którym zdecydowanie będzie się dobrze mieszkać. Swoje wymarzone mieszkanie znajdą tu rodziny z dziećmi, bo szczególnie zadbaliśmy o infrastrukturę właśnie dla tej grupy. Z drugiej strony Lune de Malta to również ciekawa propozycja dla inwestorów. Tramwajem do centrum dojedziemy w zaledwie 10 minut. Wielkimi atutami są bliskość Jeziora Maltańskiego i popularnej Galerii Posnania – wymienia Cezary Grabowski, dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Bouygues Immobilier Polska.

O inwestorze

Bouygues Immobilier jest wiodącą firmą deweloperską o zasięgu międzynarodowym, z prawie 70-letnim doświadczeniem w budownictwie. Polski oddział działa od 2001 roku, ciesząc się zaufaniem Klientów w Warszawie, Wrocławiu i Poznaniu. Bouygues Immobilier Polska wybudował do tej pory 61 projektów mieszkaniowych oraz oddał do użytku ponad 8600 mieszkań lokali usługowych, a 4 inwestycje firmy (Accent Eco, Accent Vert, Camelia oraz La Melodie) wyróżnione zostały prestiżowym certyfikatem HQE International, premiującym budownictwo wysokiej jakości przyjazne środowisku, zaś certyfikatem BREEAM wyróżniona została inwestycja Miasteczko Orange. Projekt Camelia, jako pierwszy w Polsce, uzyskał BiodiverCity® - międzynarodowy certyfikat wyróżniający rozwiązania wspierające różnorodność biologiczną w nowopowstałych budynkach oraz ich otoczeniu. Najwyższa jakość obsługi Klienta to nasz standard. Wiemy, że wybór i zakup mieszkania to bardzo ważna i odpowiedzialna decyzja, dlatego podstawą naszej pracy jest myśl o potrzebach i satysfakcji naszych Klientów.