12 wrzesień 2022

Wybudujemy kotłownię na biomasę w Ełku

Generalny Wykonawca spółka Unibep zawarła umowę ze Spółdzielnią Mieszkaniową „Świt” w Ełku. Dla tego inwestora zbuduje kotłownię bazującą na produkcji energii cieplnej ze spalania biomasy. Wartość kontraktu wynosi ok. 27  mln zł netto. Inwestycja realizowana w formule „pod klucz” ma powstać przed końcem 2023 roku.

Zadanie polega na wzniesieniu budynku kotłowni wraz z infrastrukturą oraz budowę i uruchomienie nowoczesnego i ekonomicznego kotła o mocy 10 MW opalanego biomasą, a dokładniej zrębkami drzewnymi.

- Inwestycja budowy kotłowni biomasowej jest największą inwestycją w historii istnienia naszej Spółdzielni. Idąc w zgodzie z aktualną polityką klimatyczną i energetyczną w Polsce, działamy w kierunku stabilizacji, a być może i obniżenia kosztów energii cieplnej dostarczanej do naszych odbiorców. Zapewni to Spółdzielcom również większe bezpieczeństwo energetyczne i niezależność od cen i dostępności węgla kamiennego na rynku – skomentował Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej „Świt” w Ełku.

Kontrakt będzie realizowany w konsorcjum w składzie: Unibep SA (lider) oraz Energotechnika Sp. z o.o (partner). Prace budowlane ruszą w III kwartale br. i zakończą się w IV kwartale 2023 r.

- Budowa Kotłowni Spółdzielni Mieszkaniowej „Świt” w Ełku bazującej na produkcji energii cieplnej ze spalania biomasy to ważny i bardzo potrzeby projekt w kontekście aktualnej sytuacji na polskim rynku energetycznym – mówi Leszek Gołąbiecki, Prezes Zarządu Unibep SA. – Cieszymy się, że zostaliśmy wybrani Generalnym Wykonawcą obiektu, który jest ciekawy realizacyjnie, m.in. dzięki zastosowanym w nim nowym technologiom – dodał Prezes.

Inwestycja w Ełku jest kolejnym projektem energetycznym realizowanym  w ramach powołanego pionu Budownictwa Energetyczno-Przemysłowego Unibep SA.

- Przypomnijmy, że obecnie dla Energetyki Cieszyńskiej realizujemy zabudowę trzech kotłów wodnych olejowo-gazowych wraz z wymaganą infrastrukturą w zakresie gospodarki olejem opałowym oraz doprowadzeniem gazu do kotłów i wyprowadzeniem ciepła z nowego źródła – mówi Przemysław Janiszewski, Dyrektor Budownictwa Energetyczno-Przemysłowego Unibep SA – Warto podkreślić, że zakres usług oferowanych przez Unibep branży energetyczno-przemysłowej uwzględnia również dostawę i montaż technologii oraz instalacji wspomagających, a także prace serwisowe: rozruch instalacji, prace konserwacyjne (czyszczenie systemów), przeglądy i prace remontowe urządzeń oraz remonty poawaryjne. Specjalizujemy się w realizacji projektów w formule “pod klucz” – dodał Przemysław Janiszewski.

Kontrakt ze Spółdzielnią Mieszkaniową „Świt” w Ełku został zawarty pod koniec sierpnia w siedzibie spółdzielni. Ze strony Unibep SA umowę podpisał Leszek Gołąbiecki, Prezes Zarządu. Wartość kontraktu to ok. 27  mln zł netto.

W efekcie zawarcia umowy szacowana wartość portfela w Budownictwie Energetyczno-Przemysłowym Unibep SA w III - IV kwartale 2022 r. i na lata kolejne wynosi ok. 710,0 mln zł netto.